Székelyföld legszebb tájain

5 napos buszos körutazás

Székelyföld. Sokaknak csak egy név, de, aki már egyszer megtapasztalta a székelyek igazi vendégszeretetét, az ízes magyar beszédet, visszavágyik ebbe a térségbe. Számtalan történelmi emlék, és páratan földrajzi helyszín vár ránk ezen az utazáson. Az út Túra-kultúra kategóriájú, ami azt jelenti, hogy lehetőség van egyes napokon választani a hagyományos látnivalókat felkereső program és természetjáró program között.

FőoldalEurópaErdélyNagyváradSzékelyföld legszebb tájain

Alapár tartalmazza

4 éjszakai szállást faluturizmusban, félpanziós ellátással, az autóbuszos utazást és az idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, a belépődíjakat és a további étkezéseket, útlemondási biztosítást (1,5%)

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
panzió

1. nap: Nagyvárad - Bánffyhunyad - Kolozsvár   
Találkozás a kora reggeli órákban Budapesten. Utazás, rövid pihenőkkel az ártándi határátkelőhöz. A határátkelés után érkezés Nagyváradra, városnézés: Püspöki székesegyház, Kanonok sor, Szent László-szobor. Bánffyhunyadon látogatás a jellegzetes kalotaszegi református templomban, majd utazás tovább Kalotaszentkirályra, a szállásadó faluba. Ismerkedés Kalotaszeg népművészetével. Az ízletes vacsora elfogyasztása után a szálláshelyek elfoglalása.

2. nap: Torockó - Szováta - Parajd - Korond - Farkaslaka – Székelyszentlélek
Reggeli után utazás Torockóra, ismerkedés az Európa Nostra-díjas aranyosszéki faluval. Szovátán keresztül érkezés Parajdra, látogatás a híres sóbánya hatalmas föld alatti termeiben. Korondon vásárlási lehetőség a székely kézművesek portékáiból. Farkaslakán tisztelgés Tamási Áron emlékének. Vacsora és szállás Székelyszentléleken. (3 éj)

3. nap: Csíkszereda - Csíksomlyó - Gyilkos-tó - Békás-szoros - Szárhegy – Székelyszentlélek
Utazás Csíksomlyóra, látogatás a kegytemplomban. Kirándulás a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba. Útközben megálló a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél és a karcfalvi XV. századi erődített templomnál. Szárhegyen látogatás a Lázár-kastélyban, majd Borzonton a kézműves faluban. Innen a Basa Keresztátihoz címzett fogadóba vezet az út, ahol egy hangulatos székely vacsoraestben és feledhetetlen erdei kocsikázásban lesz a csoportnak része.

4. nap: Szejkefürdő - Szent Anna-tó - Alsócsernáton - Kézdivásárhely – Székelyudvarhely
Szejkefürdőn látogatás Orbán Balázs síremlékénél, amelyhez székelykapuk egész során át vezet az út. Kirándulás a Szent Anna-tóhoz és a Mohos-tőzeglápban, majd utazás Alsócsernátonba. Itt látogatás a Székelyföld leggazdagabb falumúzeumában. Kézdivásárhelyen városnézés. Székelyudvarhelyen ismerkedés a város főbb nevezetességeivel.

5. nap: Segesvár - Marosvásárhely – Körösfő
A korai reggeli után utazás Segesvárra, városnézés: Óváros, Óratorony, Schuller-ház. Utazás tovább Marosvásárhelyre, városnézés: Kultúrpalota, Toldalaghy-palota, Teleki-téka. Körösfőn keresztül érkezés az ártándi határátkelőhöz. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

4 éjszakai szállást faluturizmusban, félpanziós ellátással, az autóbuszos utazást és az idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza: 

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, a belépődíjakat és a további étkezéseket, útlemondási biztosítást (1,5%)

Kötelező költségek: 

Útlemondási biztosítás, valamint az utazás feltétele a BBP biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők: kb. 70 RON/fő

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyebek
Kiutazás: 

Kényelmes, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

Falusi turizmus keretében működtetett szállásokon, 2 ágyas szobákban fürdőszoba-használattal.
Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
Székelyföld alatt az erdélyi történelmi székely székek területét értjük. Ide tartozott a mai Kovászna és Hargita megye (kb. Csíkszék és Udvarhelyszék) szinte egészen, Maros megye egy része, Fehér és Kolozs kisebb darabjai. Székelyföld mai határai nincsenek egyértelműen meghatározva, de a Maros megyével közös határt leszámítva a székelyek lakta területek határa elég pontosan követi Hargita és Kovászna megye határát. A Keleti-Kárpátok középső és délkeleti vonulatait, ennek hegyközi medencéit, valamint az Erdélyi-medence, ezen belül a Mezőség peremterületeit foglalja magába. A történelmi Székelyföld távolabbra szakadt különálló része volt ezenkívül Aranyosszék is az Erdélyi-középhegység lábainál, az Aranyos folyó alsó szakaszánál. A székely nép eredete sok vitát kavar mind a tudósok, mind pedig maguk a székelyek között. A legismertebb monda szerint a székelyek annak a 3000 hunnak a leszármazottai, akik Attila halála után Csaba királyfi vezetésével, egy vereséget követően, Csigle-mezejére vonultak vissza. A székelység megőrizte és napjainkban is használja a saját írásrendszerét, a székely-magyar rovást. Jellegzetes székelyföldi sütemény a kürtőskalács, amely Románia más részein és Magyarországon is elterjedt.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Vélemények, értékelések
4.6
48 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.6
Program értékelése
4.8
Szállás értékelése
4.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.5
<név nélkül>
Budapest
2016. szep. 21
4.4
Nagyon jó volt az első helyen kis gond volt az ággyal . A második szállás kárpótolt mindenért . Remek házigazdák voltak kedves emberek , Gyuri az idegenvezető nagyon kedves udvarias sok tudással rendelkező ember . A sofőr Attila remekül biztonságosan vezetett . Mindent nagyon köszönünk .
Tamás
Kartal
2016. szep. 21
4.4
Hihetetlen élmény volt számomra az egész körút.Az idegenvezető nagyon felkészült volt,elmondott minden apró érdekességet a tájakkal kapcsolatban.Nagyon kedves,vendégszerető emberek voltak a szállásadóink.A reggelik és a vacsorák nagyon finomak voltak.Amit a leírtak a tájékoztatóban ahhoz tartották magukat.Profi volt a szervezés minden szempontból.Egyetlen problémám van az pedig a buszon lévő ülések.Számomra nagyon kényelmetlen volt.Elzsibbadt a lábam,fájt a térdem.Ezt az apró kellemetlenséget leszámítva nekem ez az utazás egy életre szóló élmény marad.Köszönöm nektek.
Károly
Budapest, XVII. kerület
2016. szep. 20
4.6
Az idegenvezető és a buszvezető is nagyon jók voltak kedvesek udvariasak.Az idegen veztő nagyon felkészült volt , mindenre tudott válaszolni amit pluszba kérdeztünk.arra is.Nagyon jó volt a szervezés is nagyon sok helyre eljutottunk nagyon sok mindent láttunk.A vendéglátás is nagyon jó volt kedvesek voltak figyelmesek,igazi vendéglátás volt.Nekem egyedül csak egy pár utassal volt bajom akik ittak a buszon,nem tudtak viselkedni és vitték a magyarok rossz hírét.Én nagyon szégyeltem magam helyettük hogy hogy viselkedtek.Szerintem ilyen embereknek nem kéne ilyen utra elmenni,maradjanak otthon és ott igyanak ahol más embereket nem zavarnak a bunkó viselkedésükkel.
Julianna
Úri
2016. aug. 23
4.8
Szenzációs út volt! Rengeteg információ elhangzott, ami érthetőbbé tette a meglátogatott helyek kialakulását és jelenlétét.
Borbély Kiss László idegenvezetőről nem lehet csak a legmagasabb elismerés hangján szólni, tömte az információt a fejekbe!
Egyedüli kicsit negatívabb megjegyzés az indulási nappal kapcsolatos, mert borzalmasan fáradt volt mindenki, mire az első szálláshelyre értünk. Mi pld. hajnal kettőkor keltünk és 23 órára keveredtünk ágyba. Csak az első nap volt rettenetesen fárasztó, sokat mentünk az első napi programban és este már mindenkinek sok volt és hiába mondtuk, hogy elég már, az idegenvezetőnk csak mondta, mondta........
A többi nap hibátlan volt programban, ellátásban!!!!!!!
A hazaérkezés egy kicsit elcsúszott, 22-én hajnal 0:45 re futottunk be Budapestre. Nekünk pld. 4:10 kor volt lehetőségünk haza utazni. Ha 23 órára legalább megérkeztünk volna még éjfél előtt vonatra tudtunk volna szállni. Ezzel együtt is felejthetetlen utazásban volt részünk.
Anikó
Debrecen
2016. aug. 23
4.6
Csodálatos 5 nap volt. Profi szervezés, rendkívüli idegenvezető. Mindenki, maximálisan azon volt, hogy jól érezzük magunkat . Köszönjük.
Anikó
Debrecen
2016. aug. 23
4.6
Összességében csodálatos 5 napban volt részünk nagyon jó szervezéssel.
Az idegen vezetőnk Borbély Kiss László profizmusa, sokszínűsége ámulatba ejtett
bennünket . A második szállást ha lehetőségük van ajánlom lecserélni.
Laci
Szigetszentmiklós
2016. júl. 27
4.6
Erdély fantasztikus, nekünk nagyon tetszett. Az emberek nagyon kedvesek, rengeteg látnivaló van, ami teljesen elvarázsolt minket. Az utazási idő az egy kicsit sok, fárasztó, de megéri. Nagyon jó időt fogtunk ki júliusban, ideális a 26-28 fok.
Varga Attila idegenvezetőtől sok értékes információt kaptunk, nagyon jól végezte a munkáját.
László
Dunakeszi
2016. júl. 3
4.0
Az első napi szállás nem volt megfelelő 6 ember elszállásolására. A program zsúfolt volt, de emögött valóban érezhető a teljességre való törekvés. Annyi pozitív impressziót jelentett az út, hogy a későbbiekben egy-egy helyszínt ismét fel fogunk keresni. A túravezető szerény, nagy tudású, megnyerő személyiségű volt.
Anikó
Budapest
2015. szep. 17
4.6
Dicséret illeti mint a gvezetőt és az idegenvezetőt.EMBEREK.A szállás 2. része tisztaságilag kifogásolható,de reméljük legközelebb jobb lesz.Nagy és dús élményt kaptam. Köszönöm.
József
Budapest, IV. kerület
2015. szep. 15
3.8
Az út teljes egészében megfelelt annak, amit az iroda ajánlott. Az idegenvezető teljesen profi volt, óriási ismeretanyagából igyekezett minél többet átadni az út során. Őt segítette a kiváló helyismerettel rendelkező szintén profi gépkocsivezető.
A program összeállítása szintén profizmusra vall, de talán ha nem egy helyről látogattuk volna be Székelyföld nagyobb részét, hanem ezt felfűzik, talán kevesebb (fárasztó)utazással is meg lehetett volna úszni.
Kihagyhatatlan élmény volt a BASA Fogadó programja és a vacsora.
A falusi turizmus keretében biztosított szállások esetünkben rendben voltak, Magyarlónán a "Kati néni Vendégház"-át igényesebb utazóknak is nyugodtan merném ajánlani. Itt ismereteim szerint egyébként minden szállás (és ellátás) rendben volt.
Sajnos nem ez volt a helyzet Székelyszentléleken. A házigazdák ugyan kedvesek voltak, de volt, ahol a ház alkalmatlan volt a fogadott vendégek ellátására (6 fő+a fogadó kisgyermekes családra 1 fürdő-WC). A vacsorák helyszíne szintén alkalmatlan volt a 43 fő befogadására, és az étel menyisége/minősége is vitatható volt. Javaslat: Székelyszentlélek, Becsali Fogadó kerülendő!
jôzsefné
Dág
2015. szep. 1
5.0
Köszönjük a szervezőknek és az utazást lebonyolítóknak,hogy minden rendben volt, igazán remekül éreztük magunkat.
Roland
Kassa
2015. aug. 31
4.8
Ha nemlenne a sok üres utazás a szálastól a különböző helyekre, akkor nyugodtan azt mondhatnám, hogy hibátlan volt az egész. Ha zsúfolt is volt a program, így még többet lehetet volna megnézni. Azért egyszer se utaztunk csendesen, folyamatosan kaptuk az infókat az átkelő helyekrül is, úgyhogy az idő maximálisan kivolt használva. A hazaiak naygon kedvesek voltak, még a kutyák a parkolókon is egészen szimpik voltak (egyszer se ugadtak ránk :-) . Ha valaki megakarja ismerni Székelyföldet egészen közelrül, megnézni a gyönyörű keleti-kárpáti természetet vagy elbeszélgetni Székelyekkel a mindennapi sorsukről, ajánlom hogy vegyen részt ebben az utazásban!
Egy tipp a szervezőknek: Parajdi sóbányát ajánlanám kicserélni valami más programra (van Erdélybe mit nézni), mert a látogatása időpocsékolásnak számít.
Józsefné
2522 Dág
2015. aug. 28
4.8
Sok szép élményben volt részünk, köszönjük a szervezőknek és a lebonyolítóknak.
Szőke Józsefné
Pomáz
2015. aug. 25
4.2
Életünkben először vettünk részt szervezett utazáson. Az idegenvezetőnk tudása, tájékozottsága nagyszerű volt. A buszvezető profi volt, megbízható, ez köszönhető a helyismeretének. Teljes biztonságban érezhettük magunkat. A szervezéssel kapcsolatban én inkább minden éjjel máshol aludtam volna, hogy ne legyen annyi feleslegesen megtett kilométer és akkor még esetleg más látnivaló ( esetleg város ) megtekintése is belefért volna a programba. Az utastársakkal beszélgetve megállapítható, hogy az első szállással és vendéglátással mindenki elégedett volt, ami a 3 éjszakás következő szállásról már nem mondható el. A szállást biztosító házak között óriási különbségek voltak. Volt, hogy 2 személy alig fért el a szobában, hiányos volt a felszerelés. A vendéglátók " vendégfogadása" között óriási klönbségek voltak, ami félpanziós árnál szerintem elfogadhatatlan, akkor már egy alacsonyabb kategóriájú szállás is megfelelt volna, ahol tudom, mire számíthatok reggelinél. A közös vacsora is gondolom emiatt volt szervezve, de azt akkor egy teremben kellett volna lebonyolítani, nem pedig úgy, hogy kb. 14 ember csak a násik teremben, idegenekkel együtt vacsorázik. Összességében számomra élmény volt a sok szépség.Én először jártam Erdélyben, férjem 40 évvel ezelőtt járt ezeken a helyeken.Egyetlen csalódásként említhetem Parajdot, jobb lenne, ha a Tordán található( sokak szerint sokkal szebb ) sóbányát iktatnák be a programokba.
<név nélkül>
Budapest
2015. aug. 25
4.8
A második szálláshelyünkön - Szentléleken - az ágymatrac öblös, féltem hogy nem tudom majd rendesen kipihenni magam. Ennek ellenére egy perc alatt elaludtam, és végig aludtam az éjszakát.
<név nélkül>
Kalocsa
2015. aug. 6
4.4
Csodálatos templomokkal, emlékhelyekkel, gyűjteményekkel, természeti kincsekkel ismerkedtünk meg az út során. Örökre szóló élményt kaptunk.
A szállással, ellátással nagyon meg voltunk elégedve.
Az utat azok válasszák, akik sokat szeretnének látni, de elfogadják, hogy hosszabb időt eltölteni egy helyen sem tudnak a feszített program miatt. (Rágcsálnivalók ajánlottak az útra.)
A belépők összegét nem ártana frissíteni, az árak emelkedtek, jelenleg 80 RON/fő volt a befizetett összeg. (Nyugodtan lehet azonban 100 RON/fő az erre a célra számolt összeg, mivel nem minden látnivalót tudtunk megnézni és vannak egyéb szükséges költségek is.)
A programot mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretnének Erdély múltjában jobban elmélyülni, szeretnének jobban megismerkedni a székely emberek gondolkodásmódjával.
Enikő
Káptalantóti
2015. júl. 13
4.8
Mind a túravezetőnk, a sofőrünk, és mind a szállásadók az ételeikkel nagyon jók, már-már mesések voltak! Sajnos nem volt jó a buszunkban pár dolog, de ettől függetlenül nagyon szép-és jó út volt, egy nagyon felkészült túravezetővel, másnak is nagyon szívesen ajánlom ezt a körutat!! :D
Júlia
Érd
2015. jún. 30
5.0
Köszönöm a gazdag látnivalókkal teli utat. Nem elöször jártam Erdélyben de nem csalódtam.Külön köszönet az idegen vezetőnek ,Balázs Györgynek helyismerete és tudása ,szuperlativúszokban mérhető.Köszönet a sóförünknek is ,aki nagy biztonsággal vitt bennünket az úton.Az iroda útjait bátran ajánlom mindenkinek mert kitűnő a szervezés és a kivitelezés.További sok sikert kivánok,remélem hogy még sok hasonló élményem lesz az önök szervezésében.
simon
6o7o izsák
2015. jún. 30
5.0
minden nagyon szép és jó volt. csak én nehezteltem, a késői haza érkezést lévén vidéki ember vagyok, és így elég körülményes volt a haza felé vezető út. az idegen vezető, kiválóan tette a dolgát, nem kevésbé a sofőr. 1 kicsit zsúfolt volt a program. de ettől függetlenül, nagyon meg voltam elégedve. tisztelettel simon.
Zoltán
Budapest, XV. kerület
2015. máj. 7
4.8
Az első szállás nagyon tetszett a családnál, a többi panzióban volt, nem erre számítottunk, kedvesek voltak ott is, de mi háznál szerettünk volna megszállni ezért nem szállodai szállást kerestünk. A panzióban nem volt tükör,szekrény, fürdőszobába fűtőtest, kicsit nomád körülmények voltak. Az idegenvezető nagyon jól irányította a csoportot és felkészült volt! Vérbeli idegenvezető! A buszvezető nagyon jól és figyelmesen vezetett külön dicséret neki is! Összességében jól éreztük magunkat, emlékezetes kirándulás volt!
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!